”Saispa tuollaisen omaksi!” – Toimintavälinekoulutus synnytti uusia haaveita
Toukokuun toimintavälinekoulutuksessa kokeiltiin kesävälineitä ja kuljettiin off road -polkuja pitkin. Välinekuumetta nousi yhdelle jos toisellekin.
Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutus kokosi 15.–16.5. Tampereelle kymmenkunta toimintavälineistä kiinnostunutta henkilöä. Joukossa oli muun muassa opettajia, vanhempia, ohjaajia ja avustajia. Koulutuksen tavoitteena oli perehdyttää kurssilaiset toimintavälineiden käyttämiseen sekä käytön taustalla vaikuttaviin osallisuuden teemoihin. Kaksipäiväinen koulutus koostui teoriaosuudesta, käytännön harjoituksista ja retkipäivästä. Metsäretkelle Lamminpäähän saapui kuusi retkeläistä, joita kurssilaiset pääsivät avustamaan.
Toimintavälineiden käyttö oli helppoa
Ennen retken alkua kurssilaiset pääsivät itse kokeilemaan välineiden käyttöä. Kouluttaja Tanja Taurian mukaan ennen avustamista on tärkeää kokeilla itse miltä tuntuu olla välineessä avustettavana ja millaista on avustaa välineellä liikkumisessa. Se auttaa hahmottamaan, miltä millainenkin kyyti esimerkiksi maastopyörätuolilla tuntuu.
Retkiseurue kiersi noin kahden kilometrin lenkin metsässä retkeläisten tarpeita kuunnellen. Toiveiden mukaan kukin sai valita helpompaa tai vaikeampaa maastoa. Retkeläinen Aaro päätti valita reitin, jota ei oltu alun perin edes suunniteltu:
– Tehtiin aika sellainen pitkä lenkki. Mentiin yhtä isoa mäkeä ylös. Ei tuntunut missään! Paitsi muilla taisi tuntua, kun ne auttoi mua.
Aaro käytti retkellä Hippocampe-maastopyörätuolia, joka tuntui hänen omien sanojensa mukaan ihanalta. Tuoliin viriteltiin muovautuva Stabilo-asentotyyny, joka oli Aaron mielestä erityisen mukava.
– Saisipa tuollaisen omaksi, Aaro haaveilee.
Lämmin ja aurinkoinen sää sai avustajat hikoilemaan välineiden takana. Silti palaute oli, että välineiden kanssa metsässä liikkuminen oli yllättävän helppoa. Helpoksi todettiin myös välineiden kasaaminen ja purkaminen.
Kalvosulkeisista oppeja käytännön työhön
Kurssille osallistunut Toni Säkkinen kertoo saaneensa toimintavälinekoulutuksesta uutta tietoa. Hän osallistui TVK:hon myös viime helmikuussa, jossa käsiteltiin talvivälineitä. Nyt käytössä olivat kesävälineet, joiden kasaamista kurssilaiset pääsivät aktiivisesti harjoittelemaan.
– Kyllä minulla olisi haave, että saataisiin omalle koululle välineitä ja sitä kautta voitaisiin mahdollistaa oppilaille retkiä, koulussa työskentelevä Toni toteaa.
Koulutus alkoi keskiviikkona teoriaosuudella, jossa käytiin läpi muun muassa osallisuutta ja apuvälineiden saamiseen liittyvää lainsäädäntöä. Pitkä ja tuhti setti lakiasiaa sai kurssilaisten päät pyörälle, mutta hukkaan opit eivät varmastikaan menneet. Esimerkiksi terveydenhuollon ja kehitysvamma-alan ammattilaisten on tärkeää tietää, millä perusteilla ja mistä apuvälineitä missäkin tilanteissa voi hakea. Malikkeen klassikkofraasi kuultiin jälleen: ”Ongelma ei ole siinä, etteikö apuvälineitä olisi keksitty. Sen sijaan ongelma on siinä, ettei niistä tiedetä tai niitä ei ole saatavilla.”
Apuvälinealalla työskentelevä Päivi Urvanta osallistui koulutukseen yksityishenkilönä, mutta koulutuksesta on jatkossa hyötyä myös töissä. Hän pohtii muun muassa taloudellisten resurssien epätasaista jakautumista:
– Tämä yhteiskunta on jotenkin kummallisen päälaellaan. Tässä yhteiskunnassa on rahaa, mutta sitä jaetaan epätasaisesti. Eilen kun puhuttiin lakiasioista, niin jotenkin surullista, että joutuu taistelemaan jonkin sellaisen asian takia, jonka pitäisi olla itsestäänselvyys. Kaikilla pitäisi olla tasapuolinen mahdollisuus osallistua ihan normaalisti yhteiskuntaan ja päästä esimerkiksi luontoon paljon helpommin.
Koulutus sai Urvannan pohtimaan, miten toimintavälineet ja niitä tarvitsevat ihmiset saisi paremmin yhdistettyä. Koulutuksen myötä nytkähdettiin ainakin pieni askel eteenpäin.
– Sain paljon oheismateriaalia myös töihin, että osaan opastaa ihmisiä. Koulutuksen myötä osaan vinkata Malikkeenkin toimintaa eri lailla, Urvanta toteaa.
Malike järjestää Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutuksia muutaman kerran vuodessa. Seuraavan kerran on mahdollisuus kouluttautua syyskuussa. Koulutus on suunnattu vaikeasti vammaisille, heidän lähi-ihmisilleen sekä heidän kanssaan työskenteleville. Lisäksi mukaan ovat tervetulleita kaikki toimintavälineistä kiinnostuneet.
Kirjoittaja
Emilia Kuoppala
Suunnittelija, tapahtumat ja viestintä
Puhelinnumero: 050 3139 848
Sähköposti: emilia.kuoppala@tukiliitto.fi
Malike
Sumeliuksenkatu 18 B, 3. krs
33100 Tampere
Malikkeen puhelinnumero on 040 4839 327.
Tehtäviini kuuluvat mm. nettisivujen ja somekanavien ylläpito sekä tapahtumien suunnittelu.